Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Känner du dig utbränd – del 2

  One burnt match among others

  Detta inlägg är en uppföljning på ett tidigare inlägg om utbrändhet. Om du inte redan har läst del 1 kan du göra det här.

  Det finns en mängd olika orsaker till varför problem med utbrändhet och utmattade binjurar uppstår, men ofta går det att se tillbaka och finna en specifik händelse eller period i livet som fick stressnivån att bli överväldigande och som var den utlösande faktorn. Många lever med kronisk stress och när det sker en väldigt stressfull situation till exempel när en närstående går bort, man råkar ut för någon typ av olycka eller svår sjukdom så kan det lägga så stor stress på kroppen att utbrända binjurar blir ett faktum.

  Några symptom på utmattade binjurar inkluderar följande:
  – Svårt att vakna på morgonen
  – Återkommande trötthet som inte blir bättre av sömn
  – Sug efter salt mat
  – Nedsatt sexlust
  – Nedsatt förmåga att hantera stress
  – Behöver längre tid för att återhämta dig från sjukdom
  – Yrsel när du reser dig upp snabbt
  – Mild depression
  – Allmänt nedstämd
  – Ökad PMS
  – Minnesförlust
  – Nedsatt produktivitet

  På Dr. Wilson’s, författaren av boken Adrenal Fatigue: The 21st Century Stress Syndrome, hemsida går det att svara på ett frågeformulär för att avgöra om man lider av utmattade binjurar och vilken grad av utbrändhet man lider av. Utmattade binjurar delas in i 3 olika nivåer som sträcker sig från mild till svår binjureutmattning.

  Du kan göra testet för utmattade binjurar här: http://www.adrenalfatigue.org/take-the-adrenal-fatigue-quiz. Testet är på engelska, än har jag inte hittat något bra test på svenska.

  Vad kan du göra om du känner dig utbränd?

  Först och främst gäller det att försöka varva ner och ge kroppen tid att återhämta sig, att försöka hålla samma tempo som innan kommer bara göra återhämtningsprocessen längre. Sömn är kroppens mest återhämtande och läkande tillstånd. Under tiden vi sover utförs både fysisk reparation av muskler och organ men även psykisk reparation så som placering av minnen. Sömn är kritiskt för att återhämta sig från problem med utbrändhet.

  Här är några punkter som kan hjälpa till i återhämtningsprocessen.

  • Ta sovmorgon så ofta du kan och ta flera pauser under dagen.
  • Skratta och gör saker du tycker är roligt gärna varje dag.
  • Träna – Tänk på att inte ta ut dig för mycket, när du är klar med dit träningspass bör du känna dig uppfriskad och inte utmattad men rör gärna på dig varje dag. En lugn promenad kan räcka.
  • Minimera stress – Försök att göra dig av med saker och personer som stressar dig och som tar mer livskraft än de ger.
  • Ät regelbundet – Se till att hålla blodsockernivån jämn under dagen.
  • Ät näringsrik mat och undvik skräpmat. Ät riktig mat-principen kan hjälpa dig med detta.
  • Tillskott av zink, magnesium, C-vitamin, E-vitamin och B-vitaminkomplex som är höga i B6 och pantotensyra  kan hjälpa till i återhämtningsprocessen.
  • Använd oraffinerat havssalt på din mat och/eller i din vattenflaska. Havssalt är en bra källa för mineraler t.ex. magnesium. Här kan du läsa mer om skillnaden på bordssalt och oraffinerat havssalt.

  Som du kunnat läsa i detta inlägg har stress en stor påverkan på kroppens olika funktioner.

  Längre perioder av stress är någonting som kroppen inte är anpassad för vilket är anledningen till varför så många tillslut når gränsen och blir utbrända.

  För att inte bli utbränd är det viktigt att balansera sitt liv och tänka på att det inte hela tiden går att göra av med energi utan att stanna upp en stund, låta kroppen återhämta sig och samla på energi. Nu pratar jag inte bara om energi från mat utan även om din livskraft, din inre glöd. Tillräckligt med energi från mat får de flesta för att kunna driva kroppens muskler och interna system men att låta huvudet och sinnena samla energi är någonting som ofta glöms bort. Våra sinnen är ständigt stimulerade eftersom vi är omgivna av tv, datorer och telefoner hela dagarna vilket gör att vår hjärna inte får chansen att vila. Ett bra steg i att låta våra sinnen slappna av är att koppla ner från elektroniska apparater och istället göra något så enkelt som att läsa en bok, meditera eller ta en promenad.

  Min historia

  Här kan du läsa mer om hur jag använder mig av stresshantering för att inte hamna tillbaka i utbrändhet där jag en gång redan varit trots att jag inte är särskilt gammal, född -89. För mycket jobb, hård träning och för lite återhämtning och tid till att slappna av är en säker väg till utbrändhet och då spelar ålder ingen roll. Vi kan alla bli utbrända om vi inte tar hand om oss själva och det är inget roligt ställe att vara på.

  De punkter som visade sig vara mest till hjälp för min egen återhämtning var att få mer sömn och komma bort från de saker som stressade mig. Vid den tidpunkten led jag av svåra sömnproblem vilket inte gjorde det så lätt att somna. Att släcka ner lampor, stänga av dator och tv, inte träna efter kl 15 och ägna tid åt meditation hjälpte mig att varva ner och sakta men säkert blev det bättre. Det tog flera månader innan det blev bra och jag började känna att energin började återvända igen. Det var efter en veckas semester i fjällen i den friska luften som jag kände att energin började återvända.

  Det jag lärt mig från denna händelse är att inte ta på mig mer än att jag kan balansera jobb och privatliv. Jag ser nu även till att planera in tid för återhämtning och ägnar mig åt någon form av nedvarvningsövning varje kväll. Stretching har visat sig vara något som fungerar väldigt bra som nedvarvning för mig

  I del 3 kommer vi titta närmare på hur stress och sjukdomen hypotyreos hänger ihop. Häng med!

  Här är några resurser där du kan läsa mer:

  1. Adrenal Fatigue: The 21st Century Stress Syndrome – James L. Wilson
  2. Adrenal Fatigue intervju – Dr. Dan Kalish
  3. Balanced bites #15 – Diane Sanfilippo
  4. Adrenal gland hormon secreation – University of Maryland Medical Center
  5. Konsten att äta, träna och må bra! – Paul Chek

   

  Vi hörs snart igen!

  Johan

  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.  Stress

  Relaterat innehåll