fbpx

Helicobacter pylori – en orsak bakom magkatarr och magsår

Bakterier och parasiter finns överallt runt omkring oss. Varje dag får vi i oss bakterier och parasiter från maten vi äter, luften vi andas och saker vi vidrör.

Bakterier och parasiter är en naturlig del av livet här på jorden och de spelar en väldigt viktig roll inte bara för människans överlevnad men även för planeten vi lever på.

En person med ett välfungerande matsmältningssytem och immunförsvar är väl förberedd för de flesta inkommande skadliga bakterier och parasiter men en del parasiter är så motståndskraftiga att de även klara att ta sig igenom den starkt frätande magsyran.

I det här inlägget ska vi ta en närmare titt på en specifik bakterie som gillar att bosätta sig i magsäcken hos människor och ställa till med en hel del bekymmer för vissa personer. Den här bakterien kallas för Helicobacter pylori

Vad är Helicobacter pylori

Helicobacter pylori, förkortat H. pylori, är en bakterie som upptäcktes för första gången på 80-talet. Upptäckten gjordes i bakterieodlingar från personer med kroniska gastristbesvär (magkatarr) av två Australiensiska forskare, Barry Marshall och John Warren.

En spännande sak kring upptäckten av H. pylori var att Barry Marshall svalde en vätska innehållande bakterien för att testa hypotesen om att H. pylori kan orsaka magkatarr. Efter några dagar var hypotesen bekräftad då Marshall fick magkatarr efter att ha blivit infekterad av H. pyloribakterien. 

Flera år av forskning ledde sedan till att Marshall och Warren fick nobelpriset år 2005 för sin upptäckt av sambandet mellan H.pylori, magsår, magkatarr och cancer i magsäcken.

H. Pylori lever i magen och tar sig in under slemhinnan i magen som skyddar magsäcken från den frätande magsyran.

I magsäckens slemhinna är bakterien skyddad från magsyran och kan börja ställa till med besvär genom att virvla runt i magslemhinnan och försvaga denna viktiga skyddsbarriär vilket kan göra att magsyran börjar fräta på de egna cellerna i magsäcken och orsakar sår.

För att ytterligare skydda sig från den frätande magsyran utsöndrar H. pylori rikliga mängder av ett ämne vid namn ureas som bryts ner till koldioxid och ammoniak.

Ammoniak är skadligt för epitelcellerna vilket gör upp en del av magens slemhinna och ammoniak är effektivt på att höja magsyrans ph-värde vilket göra magsäcken till ett behagligare ställe för bakterien att leva på.

Tillräcklig mängd magsyra och tillräckligt lågt ph-värde är viktigt för att matsmältningen, främst nedbrytningen av protein, ska fungera optimalt och för att skyddet mot andra bakterier och parasiter ska vara starkt.

Helicobacter pylori kan spridas lätt mellan människor och djur vilket är anledningen varför en stor del av jordens befolkning är drabbad.

Spridning av H. pylori är störst utvecklingsländer där bristande hygien är den primära orsaken.

Symtom och tester

Över 50% av jordens befolkning är infekterade av H. pylori men det är långt ifrån alla som upplever några symtom. Ändå är det omkring 75% av alla magsår och nästan alla sår på tunntarmen som är orsakade av en H. pylori-infektion.

Typiska symtom på en H. pylori-infektion är en brännande smärta i övre delen av magen, magsmärtor, illamående, svullen mage, matsmältningsproblem, förstoppning och diarré.

Omkring 10-20% utvecklar peptiska magsår, dvs magsår på grund av att magsyran skadar den egna vävnaden.

Det finns ett antal olika tester för att påvisa en H. pylori-infektion. Ett avföringsprov är det mest tillförlitliga testet men det enklaste är ett utandningsprov, dock är utandningsprovet inte lika tillförlitligt som avföringsprovet.

Utandningsprovet går till så att patienten får dricka en lösning bestående av ureas vilket kommer brytas ner till koldioxid och ammoniak vid förekomsten av en H. pylori-infektion. Koldioxiden mäts sedan i utandningsluften och en förhöjd nivå av koldioxid bekräftar förekomsten av bakterien.

Hur blir jag av med H. pylori?

Den normala behandlingen av H. pylori är med hjälp av antibiotika. Som du säkert redan vet kan antibiotika ställa till med stora problem för tarmfloran och om du går på en antibiotikakur är det viktigt att återställa tarmen med goda bakterier i form av probiotika från diverse källor så som fermenterad mat och probiotikatillskott.

Naturliga metoder för att bli av med H. pylori inkluderar bakteriedödande livsmedel så som örter, te och eteriska oljor, mer specifikt oreganoolja.

Här är några saker som du kan prova om du tror dig lida av en H. pylori-infektion.

Holistic UltraDetox och Holistic UltraBalans är örtblandningar som framtagits specifikt för att döda och rensa ut parasiter. Produkterna bör tas tillsammans för att få en så effektiv kur som möjligt.

Utöver bakteriedödande örtblandningar och specifika livsmedel är det viktigt att hela kosten och livsstilen ses över.

Pau d’arco-extrakt har i studier visat sig kunna minska tillväxten av h. pylori dock var det inte lika effektivt som vanlig typer av antibiotika. [källa]

Grunden ligger i att undvika processade livsmedel och hålla sig till riktig mat, dricka rent vatten, undvika kemikalier och andra gifter.

Avslutande ord

Om du tror att du lider av problem på grund av Helicobacter pylori är det bäst att gå och bli testad. Utöver antibiotika finns det naturliga sätt att bli av med infektionen. De naturliga medel som kan användas inkluderar en blandning av olika bakteriedödande livsmedel så som örter, probiotika och teer.

Det kan dock vara svårt att bli av med med infektionen på egen hand, det kan därför vara lämpligt att besöka en terapeut som kan hjälpa dig.

För att förhindra en H. pylori-infektion gäller det att se över sin hygien generellt men främst se till att immunförsvar, matsmältning och allmänt välmående är på topp.

Grunden till att undvika de flesta parasiter och bakterieinfektioner handlar om att ta hand om sig själv.

Källor:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3925854/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2663130/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2694061/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2849670/http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC101489/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC101489/

http://www.newyorker.com/magazine/2012/10/22/germs-are-us

http://www.askanaturopath.com/faqs/helicobacter-pylori/p/316

http://chriskresser.com/more-evidence-to-support-the-theory-that-gerd-is-caused-by-bacterial-overgrowth/

5 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Birgitta

    Vilken sorts terapeut ska man vända sig till? Och var får man tag i en sådan?
    Mvh

    Svara

    • Någon som kan hjälpa dig med tester för att upptäcka om du har en infektion, t.ex. en homeopat bör kunna hjälpa dig eller någon som utför funktionsmedicin.
      Använd google eller liknande för att hitta någon i ditt område, det brukar även gå att göra tester på distans så måste inte nödvändigtvis vara någon där du bor.
      Mvh Johan

      Svara

  2. gravatar Nihal

    Jag har inte själv haft problem med H.Pylori men vad jag vet av andras erfarenheter är att bikarbonat är den bästa “medicinen” för att bli av med den eftersom bikarbonat fungerar som gift för H.Pylori.

    Svara

    • Hej,
      Jag har läst att bikarbonat kan lura H. Pylori att krypa ut ur sin gömma eftersom det gör magsyran mer basisk vilket bakterien gillar men att man sen måste döda bakterien med diverse örter. Att bikarbonat i sig själv ska fungera för att ta död på h. pylori har jag ännu inte hittat någon information om. Men om det fungerar är det givetvis bra, gäller bara att tänka på att magsyrans ph förändras när man dricker bikarbonat vilket kan bli ett problem eftersom ett av magsyrans ansvar är att ta död på bakterier.

      Mvh Johan

      Svara

  3. gravatar Carina

    Hej! Jag har precis fått diagnosen kronisk gastrit med helicobacter efter en gastoskopiunersökning. Dock ännu ej magsår. Läk har nu ordinerat antibiotikakur (sammanlagt 56 tabletter). Då jag helst vill undvika antibiotika skulle jag först vilja försöka med hjälp av kosten. Hur bör jag gå tillväga? Hur/vad bör jag äta/undvika? Röker ej, dricker ej kaffe och äter rek hälsosamt, ingen överdriven alkoholkonsumtion samt motionerar emellanåt.
    Mvh Carina

    Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*