fbpx

BÖRJA HÄR

Hej och välkommen till Hälsa som livsstil! Vi som skriver på den här bloggen heter Johan och Rebecca. Här kommer du få följa med på vår resa genom livet med hälsa som livsstil.

Målet med bloggen är att dela med oss av tips och kunskap vi samlat på oss under åren för att inspirerar dig och din familj att leva ett hälsosamt liv och ha roligt under tiden. För det är precis det som Hälsa som livsstil handlar om, att ha hälsan att kunna göra sådant du tycker är roligt. Vi tar det hela från början och startar med att definierar ordet hälsa och vad vi menar med hälsa som livsstil.

Om du vill följa bloggen och få uppdateringar om nya inlägg kan du gå med i Hälsa som livsstils nyhetsbrev, du behöver bara ange ditt namn och din e-postadress. Du anmäler dig till nyhetsbrevet här.

Den korta versionen

Hälsa för oss innebär att kunna leva livet utan att känna sig begränsad på grund av sin hälsa. Vårt mål är att vara i god fysisk och psykisk form för att kunna ta oss ann alla livets utmaningar.

Efter många års studerande av hälsa och hälsosamma personer har vi kommit fram till 4 punkter som är viktiga att bemästra. Dessa punkterna är Kost, Rörelse, Återhämtning och Lycka.

Maten vi äter är mer än bara energi, den är kroppens byggstenar och för att kunna må bra, vara starka och lyckliga behöver vi förse kroppen med bra byggmaterial. Det görs enklast med giftfria råvaror från hälsosamma växter och djur vilket vi kallar för riktig mat. Du kan aldrig uppnå hälsa genom att äta sjuka djur eller sjuka växter.

Rörelse är en viktig del av livet, rörelse är det som bidrar till känslan av frihet, förmågan att förflytta oss. Se till att röra på dig och gör det du tycker är roligt. Vare sig det är springa, gå, klättra eller hoppa, rör på dig och känn friheten. Rörelse är även viktigt för att kroppens inre funktioner ska fungera som de ska, rörelse hjälper kroppen att göra sig av med avfall.

Balansera energin du spenderar genom fysisk och psykisk aktivitet med tillräckligt återhämtning. Gör tid för egentid och nedvarvning, läs en bok eller ta en lugn promenad. Koppla ner dig från tv, dator och telefon och bara lev i nuet för en stund. Tänk på att om vi enbart spenderar energi kommer vi tillslut bli utbrända och det är ingen rolig väg att gå. Stress är en faktor som har stor inverkan på ditt välmående.

Gör saker som gör dig lycklig. Gör mer av sådant som får dig att känna dig glad och i balans än sådant du tycker är tråkigt och som enbart tar av din energi. Du är chef över ditt eget liv och har all möjlighet att styra vilken riktning du är på väg. Styr dig själv mot vägen  som gör dig lycklig.

Detta är den korta versionen av allt det som Hälsa som livsstil innebär. Du kan läsa mer om de olika punkterna nedan.

Vad är Hälsa som livsstil?

Hälsa är ett begrepp som ofta nämns men som sällan blir ordentligt definierat. Enligt WHO definieras hälsa som ” ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande” vilket också är den definitionen vi har av hälsa. Hälsa för oss är helt enkelt att vara fri från symptom av sjukdom vilket är det som hälsa som livsstil inbjuder dig att efterstäva.

standard_notext copyMed begreppet hälsa som livsstil menar vi att hälsa är en del av din livsstil och att du gör det som behövs  för att hålla dig själv i så god fysisk och psykisk form som möjligt för att klara av de vardagliga utmaningarna men även ha kapaciteten för att ta dig ann vad du än vill i livet.

Det enda målet som finns med hälsa som livsstil är att ha så pass god hälsa att du kan göra sådant som är roligt och viktigt för dig vare sig det är att vandra till Machu picchu eller prestera bra på jobbet eller i skolan. Hälsa som livsstil innebär helt enkelt att leva livet utan att känna sig begränsad av sin hälsa och ha roligt under tiden vilket är anledningen till varför vi lever med hälsa som livsstil och inbjuder dig att göra det samma.

Hälsa som livsstil är inte en snabbfix och vi kan inte lova några mirakelsnabba förändringar på en vecka utan det som krävs är att du verkligen lever med hälsa som din livsstil och gör mer av sådant som får dig att må bra och mindre av sådant som får dig att må dåligt. Det låter väldigt logiskt när man läser det men hur många är det som lever sitt liv så egentligen?  Om du tar en stund och tittar dig omkring kommer du förstå vad vi menar,  folk äter skräpmat, stressar sig genom dagen, sitter för mycket, sover dåligt och så vidare. Detta är precis de sakerna som vi inte vill eftersom ingen av dem kommer bidra till att du känner dig stark, glad och välmående.

Till vår hjälp har vi sammanställt ett antal riktlinjer som vi följer för att underlätta vardagen och för att kunna hålla oss friska och välmående. Dessa riktlinjer har vi inte själva hittat på utan är information som vi hämtat in under flera år av att studera hälsa och hur hälsosamma personer lever. Vi kommer senare ge förslag på böcker som vi tycker är bra att läsa för att få en ökad förståelse om hur du kan uppnå god hälsa.

Ät riktig mat!

Om du har tittat runt lite här på bloggen redan kommer du se att frasen “Ät riktig mat” används flitigt. Men vad är egentligen riktig mat och varför förespråkar vi det? Den frågan ska vi ta och svara på nu.Detta är vad vi menar med ät riktig mat i korthet:
– Laga din mat med råvaror som kommer direkt från jorden eller djuret och som är helt orörda eller minimalt processade. Exempel på en orörd råvara är ett vitkålshuvud och ett exempel på en minimalt processad råvara är surkål.- Försök att äta så mycket ekologiskt som möjligt för att undvika att föra gifter in i kroppen och för att värna om bönderna och naturen.- Undvik mat som blivit skapad i en fabrik eller blivit raffinerat. Till exempel färdigmat, socker, vitt mjöl, pasta och så vidare.

– Undvik råvaror och produkter innehållande gluten på grund av glutenproteinets inflammatoriska effekt även om du inte är glutenintolerant.

– Vissa råvaror innehåller naturliga försvarsmekanismer som hindrar kroppen från att ta upp näringen i råvarorna. Genom att förbereda nötter, frön och gryn med blötläggning och fermentering kommer du runt problemet.

Fotor0218112910

Om du läser ett antal olika dietböcker eller lyssnar på föreläsningar från olika hälsoprofiler kommer du märka att det finns lika många åsikter som det finns människor, där alla säger att deras sätt är det rätta sättet att äta. Men om man tar en närmare titt kommer man märka att de flesta egentligen förespråkar samma sak, mindre skräpmat och mer bra råvaror. Inom olika dieter förekommer det också regler om hur stor del av olika makronutrienter (fett/protein/kolhydrater) man får äta. Din metaboliska typ avgör om din kropp passar bättre på att äta mycket eller lite fett, protein eller kolhydrater, men mer om detta senare.

Om vi tar och tittar på primitiva befolkningar runt om i världen som lever på sin traditionella föda kommer vi se att dessa befolkningar är hälsosamma och inte lider av de välfärdssjukdomar som idag har blivit ett globalt problem. Så vad äter då dessa hälsosamma befolkningar? Svaret blir enklare om vi vänder på frågan till vilken mat äter inte dessa hälsosamma befolkningar? Svaret på den frågan är att de äter inte mat som är skapad i en fabrik (margarin), mat som är framtagen i ett laboratorium (GMO), mat vars näring blivit förstörd till fördel för längre hållbarhet (pastörisering), mat som innehåller kemikalier och andra tillsatser för att förhöja smak eller förebygga klumpar  (det mesta som ligger i en förpackning i affären) eller mat från djur som blivit uppväxta på kraftfoder. Du kanske tror att alla kor äter gräs men så är inte fallet, istället blir de uppfödda på kraftfoder vilket består av t.ex. soja och rester från livsmedelsindustrin, det är lite som att tanka diselbilen med bensin och det kommer inte sluta bra.

Om vi istället tittar på maten som dessa hälsosamma befolkningar åt så lägger vi märke till att det var näringstät mat, det var mat som kom direkt från jorden, mat som processats minimalt innan det konsumerades, mat från djur som blivit uppfödda på sin naturliga föda, mat som deras förfäder ätit genom alla tider och som deras gener är anpassade för att äta. Detta är vad vi menar med riktig mat!

Riktig mat är råvaror som kommer direkt från jorden eller direkt från djuret och som har blivit minimalt processade eller är helt orörda. Om det står någonting du inte förstår på innehållsförteckningen, då är det inte riktig mat. Riktig mat kan du sällan köpa färdig i affären utan den behöver du göra själv från bra råvaror som förbereds och tillagas på rätt sätt. Riktig mat kommer göra att du utvidgar dina kunskaper i köket.

Det enklaste stället att hitta riktig mat är att köpa direkt från bonden men det är inte en möjlighet som alla har. Men det går givetvis också att hitta riktig mat i en vanlig mataffär. I mataffären kommer du mest besöka grönsaks-, kött-, och fiskdisken för det är där den riktiga maten håller till.

Ett enkelt tips för att avgöra om det du köper är riktig mat eller inte är om du behöver fundera på om det är riktig mat. Behöver du tänka efter då är det mest troligt inte riktig mat. Det går givetvis att hitta bra färdiglagad mat i affären men det är svårt och det krävs oftast att man letar och läser många innehållsförteckningar.

Trots att spannmål så som vete, råg, havre och korn skulle kunna klassas in i kategorin riktig mat så väljer vi att undvika dessa. Anledningen till detta är glutens inflammatoriska effekt. Dock kan havre få ett frikort eftersom det är naturligt glutenfritt. Dock rekommenderar vi att i så fall köpa certifierat glutenfritt havre.

Gluten går igenom cellväggen i tarmen och orsakar skada, det kan bland annat framkalla någonting som kallas för läckande tarm vilket betyder att osmälta matpartiklar tar sig ut i blodomloppet och där ska de absolut inte vara. När detta händer kommer kroppen svara med att utsöndra antikroppar som attackerar dessa omsmälta matpartiklar vilket kommer leda till inflammation i kroppen. I sin tur kan läckande tar orsaka matkänsligheter mot diverse råvaror.  Symptom som gluten kan ge är bland annat IBS, huvudvärk, ömmande muskler och leder och mycket mer. Här kan du läsa mer om gluten.

I vissa råvaror finns det naturliga försvarsmekanismer som kallas för antinutrienter, enkelt förklarat så betyder det “anti-näring”. Antinutrienter hindrar kroppen från att ta upp näringen i råvaran vilket kan leda till vitamin och mineralbrist men även skador på cellväggen i tarmen.

Alla bönor, nötter, frön och gryn bör förberedas genom blöttläggning, fermentering eller genom att groddas. Råvaror så som blomkål, brysselkål, grönkål, spenat och broccoli bör inte ätas råa utan bör minst ångkokas innan. Här kan du läsa mer om antinurtienter.

Ät efter din metaboliska typ

Efter att du har kommit igång med grunden till ät riktig mat så kan du börja individualisera vad du äter. Det är nu dags att börja lista ut din metaboliska typ. Vad det innebär är att du modifierar din kost så att förhållandet mellan fett, protein och kolhydrater blir optimalt för dig.Här är det bäst att prova sig fram och det gör du enklast genom att skriva en dagbok med hur du känner dig energi- och mättnadsmässigt när du provar olika mängder av fett, protein och kolhydrater.

Du delar enklast in dina måltider i tre olika kategorier, kolhydratbaserad, proteinbaserad och mixad. Den kolhydratbaserade måltiden ska bestå av cirka 75% kolhydrater och 25% fördelat på protein och fett. Den proteinbaserade måltiden ska bestå av cirka 75% protein och fett och 25% kolhydrater och den mixade ska bestå av ca 50% kolhydrater och 50% fett och protein.

Personer med nord-europeiskt ursprung brukar vara av den proteinbaserade typen och bör då äta måltider som är fett- och proteinbaserade.

Rör på dig mycket och ofta

1477953_416394961821768_281032008_nObehindrad rörelse är för oss en viktig förutsättning för en aktiv livsstil. Vare sig du gillar att styrketräna eller bara gå promenader i skogen är det viktigt att dina muskler är i balans.Muskelbalans påverkar inte enbart din förmåga att röra dig utan det påverkar också din kroppshållning vilket i sin tur påverkar din andning och hur vätska flödar genom kroppens organ och så vidare. Det är viktigt att hålla kroppen i fysiskt god form för att de inre funktioner ska fungera optimalt och inte bara för utseendet.

Det finns 7 rörelser som vi anser är viktiga att bemästra för en aktiv livsstil. Nedan anges de tillsammans med ett exempel på hur de används i vardagen.

Knäböj, kunna sätta sig på huk till exempel sätta sig på en låg sten utan att ta i med händerna.
Utfall, ett längre fotsteg till exempel behöva ta ett längre steg över ett vattendrag.
Tryck, en puttande rörelse framåt eller uppåt till exempel putta fart till dina barn i gungan eller lyfta upp en låda över huvudet för att sätta den på en hög hylla.
Drag, en rörelse där du drar någonting mot dig till exempel starta gräsklipparen.
Vrid, kunna vrida dig åt höger/vänster till exempel ett tennisslag eller en golfsving.
Böj, en rörelse där du med raka ben kan böja dig ner och plocka upp ett föremål från marken.
Gång, sätta ena foten framför den andra och ta dig från punkt A till punkt B. Detta innefattar även springa.
Om du klarar av att genomföra samtliga rörelser obehindrat har du en god rörelsegrund. Om du har problem med att utföra någon av rörelserna är det en indikation på att du behöver jobba med korrektiv träning och stretching.

Ta tid för lugn och ro

På samma sätt som det är viktigt att röra på sig är det minst lika viktigt att ta tid för återhämtning och egenvård. Här pratar jag inte enbart om återhämtning från ett träningspass utan även om mental återhämtning. Att ständigt vara stimulerad från olika källor så som tv, mobiltelefon och dator kan hindra dig från att varva ner ordentligt och är en anledning till varför så många lider av sömnproblem och ständigt känner sig stressade.

Se till att planera in egentid där du har möjligheten att koppla ner dig från omgivningen och leva i nuet. Gör saker som får dig att känna dig avkopplad till exempel läs en bok, ta en lugn promenad i skogen, gör några andningsövningar, prova på Tai Chi eller Qi Gong.

Om du brukar känna dig stressad eller har problem att sova är det extra viktigt att du lägger  tid på att varva ner ordentligt. Försök att släppa allt som händer runt om kring och bara leva ett andetag åt gången.

Det går inte bara att konstant göra sig av med energi genom energikrävande aktiviteter utan att ge kroppen chansen att samla på sig ny energi.

Om du lider av problem att sova eller känner dig uppstressad om kvällarna, prova att dämpa belysningen där du bor och tänd några ljus ett par timmar innan du ska gå till sängs och stäng av tv, dator och mobiltelefon. Tända ljus har en bra lugnande effekt.

Vill du läsa mer?

Nedan är några av de böcker som vi tycker är bäst att börja med om du vill gå in djupare på de ämnen som vi skriver om på bloggen.