Anslut dig till vårt nyhetsbrev

Det är helt gratis, bara fyll i din epostadress och tryck skicka.
 • Därför kan potatisväxter vara ett problem vid autoimmun sjukdom

  Potatisväxter, även kallat nattskatteväxter (eng: nightshades), är en stor botanisk familj som innehåller specifika ämnen som kan vara problematiska för personer som lider av kronisk inflammation och autoimmuna sjukdomar. Potatisväxter används ofta i matlagning och speciellt i kryddor. Du behöver därför vara extra observant när du köper kryddblandningar, färdigkryddat kött eller äter mat som du inte lagat själv.

  Att utesluta potatisväxter är en viktig del av det autoimmuna protokollet, AIP, och detta i sig själv kan göra stor skillnad för din återhämtning.

   

  Vad är potatisväxter?

  Potatisväxter, vars latinska namn är Solanaceae, är en stor botanisk familj där över 2000 olika arter ingår. Potatisväxter brukar även kallas för nattskatteväxter eller engelskans nightshades. Den största variationen av potatisväxter finns i Syd- och Centralamerika men finns representerat över större delen av jordklotet. Majoriteten av arterna i familjen potatisväxter är giftiga och därför oätliga så som allruna, bolmört och spikklubba.

  Listan över ätliga arter av potatisväxter är relativt kort men de råvaror som inkluderas används ofta i matlagning både som tillbehör och kryddor. Du hittar även tobak som en del av familjen potatisväxter.

  Nedan hittar du de vanligaste ätliga potatisväxterna.

  • Aschwaganda
  • Aubergine
  • Cayenne
  • Chili
  • Gojibär
  • Habanero
  • Jalapenos
  • Paprika
  • Physalis
  • Potatis
  • Tomater

  Problemet med potatisväxter

  Trots att det finns potatisväxter som inte är direkt giftiga för människor kan de ändå medföra problem för personer som är speciellt känsliga. De flesta personer har dock inga problem med att konsumera potatisväxter men de som lider av inflammatoriska eller autoimmuna sjukdomar kan behöva vara extra försiktiga.

  Det finns anekdotiska bevis från personer som lider av autoimmuna sjukdomar som har blivit hjälpa genom att utesluta potatisväxter. [1]

  Det som bland annat kan göra potatisväxter problematiskt är innehållet av alkaloider. En alkaloid är en organisk-kemiska förening som främst förekommer i växter. Alkaloider påverkar människokroppen på flera olika sätt och kan verka både uppiggande, bedövande och vara rent av giftiga. [2]

  Saponiner

  En saponin är en alkaloid som är sammansatt med en sockerart vilket bildar en glykoalkaloid. Glykoalkaloider finns i blad, stam och frukt vilket fungerar som potatisväxtens naturliga försvar mot skadedjur.

  I potatisväxter finns olika typer av saponiner så som

  • Solanin
  • Nikotin
  • Tomatin
  • Chaconin

  Solanin finns primärt i potatis och aubergine, chaconin finns också i potatis, tomatin i tomater och nikotin i tobaksplantan.

  Saponiner produceras i ökade mängder när plantan är under någon form av stress, till exempel om den skadats eller utsatts för hårt väder under växtsäsongen. Saponiner finns primärt i den gröna delen av växten, potatis som har utsatts för ljus och blivit grön har högre halter av solanin och bör därför inte ätas.

  Eftersom saponiner primärt sitter i och precis under skalet kan halterna sänkas genom att ta bort skalet och en bit av ytan under.

  Solanin och andra glykoalkaloider kan irritera mag- och tarmkanalen och påverka produktionen av acetylkolinesteras negativt. För höga halter kan vara direkt livsfarliga  och orsakar magsmärtor, diarré, ge symtom som påverkar nervsystemet och kan i värsta fall leda till döden. Solaninförgiftning är dock väldigt ovanligt. [3, 4]

  Saponiner kan orsaka läckande tarm

  Saponiner kännetecknas av sin förmåga att skapa skum i vatten och har därför tidigare använts i både tvål och schampoo [5]. De har också förmågan att, på grund av sin kemiska amfifilia struktur, kunna lösa upp och blanda fett (olja) och vatten i likhet med hur ett emulgeringsmedel fungerar.

  Denna upplösande effekt gör att saponiner kan koppla sig fast på det kolesterol som finns i ytan av cellmembranen som klär insidan av tunntarmen. När saponinerna fäster på cellen stimulerar de en reaktion som skapar porer i cellytan vilket ger ökad genomsläpplighet (läckande tarm) som gör det möjligt för ämnen för att ta sig igenom cellen och ut i blodomloppet.

  Ökad genomsläpplighet i tarmen av osmälta matpartiklar och antigener stimulerar immunförsvaret och tros vara en av orsakerna till varför problem med autoimmuna sjukdomar uppstår. Läckande tarm har påvisats bland annat hos personer som lider av MS, Chrons och Artrit. [6, 7]

  Capsaicin

  Capsaicin är ett fettlösligt ämne som finns i chilipeppar, det är capsaicin som är ansvarigt för den starka smaken hos chilifrukterna. Förutom att kunna irritera slemhinnorna, hud och ögon har forskning visat att capsaicin, precis som saponiner, kan bidra till att öka genomsläppligheten i tarmen och orsaka läckande tarm. [8]

  Lektiner

  Lektiner är ett protein som återfinns hos nästan alla organismer och fungerar som en försvarsmekanism hos växter, de bryts inte ner av kroppen och ska därför transporteras ut. Det har dock visat sig att lektin som finns i tomat snabbt kan ta sig ut i blodet vilket det inte borde. Detta pekar på att tomat specifikt kan vara en orsak bakom läckande tarm. [9]

  Det finns många olika typer av lektiner, de lektiner som finns i spannmål och baljväxter kan vara speciellt problematiska. Det finns däremot större osäkerhet när det gäller de lektiner som finns i potatisväxter och hur pass mycket de påverkar. Lektiner i potatisväxter är därför inte den primära anledningen varför de utesluts ur det autoimmuna protokollet, AIP, utan det beror främst på innehållet av saponiner.

  Läkande mat: Ett 30 dagars antiinflammatoriskt kostprotokoll

  Är ett kostprogram som ger dig en kickstart in i det autoimmuna protokollet för att främja läkning och försöka dämpa effekterna av kronisk inflammation och autoimmuna sjukdomar.

  I Läkande mat har vi försiktigt kombinerat riktlinjer från både GAPS och AIP för att snabbt försöka lugna ett irriterat immunförsvar och sedan fokusera på återhämtning.

  Passar för dig som

  • Lider av en autoimmun sjukdom
  • Har problem med IBS
  • Problem med inflammatoriska åkommor
  • Vill prova att läka med en kost- och livsstilsförändring
  • Är beredd att lägga ner tid och energi för sin egen hälsa

  Det här är inget för dig som

  • Vill ha en Quick-Fix
  • Är fullt frisk utan några krämpor
  • Inte äter kött

  En kostomställning är alltid svår och utmanande. Med Läkande mat: Ett 30 dagars antiinflammatoriskt protokoll får du färdiga veckomenyer och inköpslistor så du slipper undra vad du ska äta och hur du ska tillaga det. Du får även tillgång till support från oss, både via en privat facebookgrupp och via mail. Via supporten kan vi hjälpa dig att vid behov individanpassa protokollet ytterligare.

  Utöver detta får du även tillgång till resurser som kan hjälpa dig att leva en hälsosam antiinflammatorisk livsstil. Det är inte bara kosten som är viktig för din återhämtning!

  Kostprogrammet Läkande mat fokuserar på näringsrik och antiinflammatorisk mat och är helt kompatibelt med AIP. Vanliga allergener, råvaror som har tendens att bidra till läckande tarm, inflammatoriska livsmedel och all typ av processad föda utesluts.

  Läs mer och anmäl dig genom att klicka på knappen nedan.


  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook Instagram eller Twitter och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.  Kostrelaterat

  Därför ska du äta en antiinflammatorisk kost vid autoimmun sjukdom

  Inflammation är kroppens eget sätt att skydda sig genom att göra sig av med patogener, skadade celler och andra irritanter för att påbörja läkningsprocessen. När någonting skadligt eller irriterande påverkar en specifik del av kroppen är den biologiska processen att försöka ta bort det.

  Tecken på inflammation, speciellt akut inflammation är kroppens sätt att visa att den försöker läka sig själv. Men om kroppen är i ett kroniskt inflammatoriskt tillstånd kan det leda till, eller vara ett resultat av, ett antal olika sjukdomstillstånd.

  Genom att äta en antiinflammatorisk kost kan du hjälpa kroppen att hantera kronisk inflammation och lugna immunförsvaret för att underlätta läkning.

  Inflammation – det är inte bara dåligt

  Inflammation är en naturlig och livsviktig process som ständigt pågår för att skydda och reparera kroppen.

  Korta perioder av inflammation hjälper bland annat till att träna immunförsvaret för att i framtiden lättare kunna hantera skadliga inkräktare.

  På utsidan och insidan av kroppen lever bakterier som agerar som första försvarslinjen mot antigener, ämnen som kroppen inte känner igen, så som skadliga bakterier, parasiter och virus.

  Om det lokala försvaret inte klarar av att hantera en attack släpper cellerna i den drabbade delen ut specifika ämnen för att kalla på hjälp. Immunförsvaret aktiveras och kommer till undsättning.

  Det specifika området kan börja rodna, bli varmt, göra ont, få nedsatt funktion och svullna på grund av ökad blodtillförsel och ansamling av vätska.

  I blodet finns vita blodkroppar vars uppgift är att ta hand om inkräktarna. Vita blodkroppar delas in i tre olika typer, Monocyter, Lymfocyter och Granulocyter som du kan läsa mer om i inforutan nedan.

  Akut inflammation är livsviktigt för att försvara kroppen från antigener och reparera skada som precis uppstått. En nyligen stukad fot, ett skär- eller rivsår, brännskada med mera skapar en akut inflammation vilket är kroppens eget sätt att starta läkningsprocessen.

  Kronisk inflammation, kan bli resultatet av en akut inflammation som inte läker ut av sig själv. Långvarig och mer diskret svullnad, rodnad och smärta kan tyda på kronisk aktivering av inflammatoriska processer som kan bli ett allt större problem med tiden och leda till uppkomst av diverse sjukdomar.

   
  Immunförsvarets beståndsdelar

  Monocyter
  Monocyter är en del av det ospecifika och snabbreagerande immunförsvaret. Monocyter utvecklas till storätande celler vid namn makrofager som kapslar in bakterier och skadad vävnad för att transportera det ut ur kroppen. Nedan kan du se hur en makrofag jagar och äter upp bakterier

  Lymfocyter
  Lymfocyter är en del av det adaptiva, inlärda, immunförsvaret och delas in i B-, T- och NK-celler.

  B-celler producerar specifika antikroppar som fäster på en antigen för att markera den för förstörelse av monocyterna.

  Eftersom monocyter inte känner igen partiklar under en viss storlek kan antigener behöva klumpas samman och bilda immunkomplex som monocyten sedan kan attackera [1].

  För att snabbt vara beredd ifall samma inkräktare återvänder kommer vissa B-celler fortsätta vara kvar i blodet även efter att den primära infektionen är över för att snabbt kunna reagera. Denna minnesfunktion över tidigare inkräktare är en mekanism bakom kroppens möjlighet att bli immun.

  T-celler har som uppgift att reglera immunförsvaret genom utsöndrande av cytokiner men även att döda virusinfekterade och förändrade celler.

  NK-celler, även kallat Natural Killer Cells, skyddar kroppen från skadade och virusinfekterade celler. Genom att initiera programmerad celldöd, aptos, oskadliggörs den infekterade eller skadade cellen genom att ta självmord. NK-cellerna är en viktig del av kroppens naturliga försvar mot cancer [2].

  Granulocyter
  Delas också in i flera olika typer och precis som Monocyter är dessa ”storätare”. Vid infektion frisätter granulocyter flera olika inflammatoriska ämnen däribland histamin [3], en signalsubstans som kan ge allergiliknande symtom hos känsliga personer [4].

  Kronisk inflammation och autoimmun sjukdom

  Akut inflammation uppstår snabbt efter skada eller infektion men redan efter några dagar ska symtomen börjat lätta även om det i vissa fall kan dröja kvar i några veckor. Med kronisk inflammation kan symtomen dröja kvar i flera månader eller år om orsaken till inflammationen inte behandlas. En orsak till varför kronisk inflammation kan uppstå är som effekt av en autoimmun sjukdom.

   
  Vad är en autoimmun sjukdom?

  En autoimmun sjukdom innebär att immunförsvaret blir förvirrat och misstar kroppens egen vävnad för ett hot. Immunförsvaret börjar då utsöndra antikroppar mot specifika delar av kroppen till exempel sköldkörteln vid Hashimotos sjukdom eller tarmluddet vid Celiaki.

  Exempel på autoimmuna sjukdomar

  • Alzheimer’s
  • Alopeci
  • Crohns sjukdom
  • Celiaki
  • Fibromyalgi
  • Graves sjukdom
  • Hashimotos tyreoidit
  • Lupus
  • Multipel skleros (MS)
  • Psoriasis
  • Reumatoid artrit
  • Ulcerös kolit

  Fler exempel kan du hitta här.

  Det är svårt att avgöra vad som är hönan och vad som är ägget i förhållandet mellan kronisk inflammation och autoimmun sjukdom. Därför går det inte att säkert säga att kronisk inflammation är orsaken bakom uppkomsten av autoimmuna sjukdomar i alla fall.

  Säkert är dock att inflammation är närvarande vid autoimmuna sjukdomar, antingen som ett resultat eller som underliggande orsak då inflammation är ett av tecknen för att påvisa att immunförsvaret aktivt bryter ner den egna vävnaden [5].

  Behandling vid autoimmun sjukdom skiljer sig åt men ett gemensamt mål är att minska inflammationen genom att lugna immunförsvaret. I vissa fall skrivs mediciner som nedreglerar immunförsvaret ut. Dessa mediciner kan dock medföra problem då de öppnar dörren för opportunistiska organismer att invadera kroppen vilket i sin tur kan orsaka ännu mer inflammation genom utsöndrande Lipopolysackarider. [7, 8]

  En alternativ behandling kan vara med hjälp av antiinflammatorisk kost där det finns flera anekdoter från personer som blivit hjälpta med att motverka effekterna av autoimmuna sjukdomar.

  Födoämnesintolerans och läckande tarm

  Kosten kan ha stor inverkan när det gäller att dämpa den inflammatoriska process som initieras av autoimmun sjukdom eller andra antigener som stimulerar immunförsvaret.

  Läckande tarm är ett tillstånd som påvisats i en rad olika autoimmuna tillstånd och tros antingen kunna vara en föreliggande orsak eller ett resultat av den inflammation som uppstår. Ökad intestinal permeabilitet kan hittas bland annat hos personer som lider av MS, Crohns och Artrit. [9, 10]

   
  Vad är läckande tarm?

  Läckande tarm, vars medicinska namn är intestinal permeabilitet, är ett tillstånd där tarmen kan börja släppa igenom små osmälta matpartiklar och bakterier in i blodet och sätta igång den inflammatoriska processen.

  Tunntarmen är täckt av en massa celler med små hår på, som kallas villi, vars uppgift är att fånga in näringsämnen och låta de passera in i blodet för vidare transport. Mellan cellerna finns en liten passage som endast är till för specifika partiklar med tillstånd att passera. Vid läckande tarm fungerar inte gränskontrollen och oönskade partiklar kan få tillstånd att passera vilket får immunförsvaret att reagera.

   

  Läckande tarm tros vara en orsak bakom vissa autoimmuna sjukdomar genom uppkomsten av födoämnesintoleranser som i sin tur kan leda till att immunförsvaret misstar en antigen för kroppens egen vävnad.

  Födoämnesintoleranser kan uppstå genom att små osmälta partiklar från en råvara kan ta sig in i blodet utan att vara fullt nedbrutna. Då kroppen inte kan använda sig av partiklar som ännu inte är fullt nedbrutna blir de istället mål för immunförsvaret som börjar producera antikroppar och inflammation uppstår.

  På grund av immunförsvarets minnesfunktion kan en känslighet mot en specifik råvara bli resultatet eftersom b-cellerna är redo ifall samma antigen tar sig in i kroppen igen.

  En födoämnesintolerans kan vara fallet vid hypotyreos och Hashimotos sjukdom där känslighet mot gluten tros vara en bakomliggande orsak. [11]

  Teorin är att delar av glutenproteinet, som olovligen tagit sig in i blodomloppet på grund av läckande tarm, liknar de byggstenar som uppgör sköldkörteln. Immunförsvaret blir förvirrat och misstar sköldkörteln för en främmande partikel och börjar attackera den.

  Reparera tarmen och minska inflammationen!

  För att ge kroppen en chans att återhämta sig är det viktigt att förhindra vidare stimulans av immunförsvaret.

  Genom att läka tarmen så att ofullständigt nedbrutna matpartiklar inte kan passera kan göra att inflammationen dämpas och antikropparna i blodet minskar med tiden. Detta gäller dock förutsatt att läckande tarm är en av de primära orsakerna bakom inflammationen och inte bara ett resultat av kronisk inflammation eller autoimmunitet. [12]

  Tarmflorans roll vid inflammation och autoimmunitet

  I tarmen finns det cirka 10 gånger fler goda bakterier än celler i kroppen. Beroende på en rad olika faktorer så som kosthållning, stress, alkoholvanor, medicinering med mera kan tarmfloran påverkas och vissa bakteriestammar kan bli mer dominanta än andra.

  I en obalanserad tarmflora kan skadliga opportunistiska organismer,”dåliga bakterier”, få fäste och skapa ett kroniskt inflammatorisk tillstånd genom att utsöndra giftiga substanser så som Lipopolysakarider.

  Opportunistiska organismer består av Lipopolysakarider (LPS) som fungerar som ett skydd för bakterierna. Det yttre skyddet av Lipopolysakarider kallas för endotoxin som när bakterien dör läcker ut i blodet och kan skapa stor oreda.

  När LPS når blodet aktiveras immunförsvaret som försöker ta hand om det skadliga endotoxinet och den inflammatoriska processen är igång och kan påverka flera olika delar av kroppen.

  Personer som lider av depression eller inflammatoriska tarm-, muskel- eller ledsjukdomar kan ha problem med förhöjda nivåer av Lipopolysakarider i blodet [1314, 15]. I vissa fall kan LPS leda till septisk chock och plötslig död vid höga doser [16].

  Lipopolysakarider kan öka förekomsten av intestinal permeabilitet men kan även med hjälp av fett transporteras rakt in i blodet utan förekomsten av läckande tarm. För vissa personer kan därmed en diet bestående av stora mängder fett vara mindre bra medan det för andra människor är mer fördelaktigt.

  För att ta itu med ett stimulerat immunförsvar och inflammation som beror på förekomsten av Lipopolysakarider behöver tarmfloran balanseras och de opportunistiska bakterierna konkurreras ut.

  Med hjälp av en antiinflammatorisk kost kan tarmfloran förbättras men det är många fler livsstilsfaktorer som spelar in. Stress och sömn är två faktorer som är väldigt viktiga att balansera när det gäller att återställa en god tarmflora [17].

  Ät en antiinflammatorisk kost

  Det finns flera olika kostprotokoll som är framtagna specifikt för att försöka dämpa inflammation och lindra effekterna av autoimmuna sjukdomar. Två exempel är det autoimmuna protokollet” som är en vidareutveckling av dieten paleo och GAPS-dieten som är en vidarutveckling av The Specific Carbohydrate Diet (SCD) men det finns många fler.

  Gemensamt för de två ovannämnda dieterna är att de fokuserar på att motverka läckande tarm genom att läka tarmslemhinnan och balansera tarmfloran för att stärka kroppens försvar.

  På en föreläsning jag och Rebecca gick på i Lund med Dr. Tom O’Bryan sa han följande

  All mat du väljer att äta är antingen inflammatoriskt eller antiinflammatoriskt utom möjligen rent vatten som kan anses vara neutralt. Tänk därför extra noga på vad du stoppar i dig.

  En generell antiinflammatorisk kost brukar gå ut på att minimera mängden processad föda, undvika alkohol och socker samt att öka mängden grönsaker och frukter av olika former och färger [18]. Men beroende på vilka källor du läser kan de mer detaljerade råden skilja sig markant då vissa menar att rött kött bör undvikas medan andra menar att kött är en viktigt del av den läkande processen [19].

  profile
  Johans kommentarer

  Att undvika processad mat anser jag är grunden till hälsa rent generellt, speciellt efter att ha läst boken Nutrition and Physical Degeneration, och anser det därför vara en självklarhet om målet är att dämpa inflammation och lindra effekterna av en autoimmun sjukdom.

  En generell antiinflammatorisk kost anser jag missa viktiga steg när det gäller att läka grundorsaken till inflammation och den autoimmuna processen i en initial fas. Där läggs inte något extra fokus på att motverka läckande tarm och balansera tarmfloran i en generell antiinflammatorisk kost, därför kan det vara bra att istället titta närmare på mer specifika protokoll så som GAPS och AIP.

  Jag vill vara tydlig med att en antiinflammatorisk kost eller autoimmuna protokoll inte är någon garanti att läka från en autoimmun sjukdom. Autoimmuna sjukdomar anses vara obotliga men för det ska du inte ge upp hoppet. Det finns flera anekdoter från personer som har blivit hjälpta med olika autoimmuna kostprotokoll.

  En metod som jag tycker verkar intressant är ”Four Rs”-metoden som står för Remove, Replace, Repair och Reinocolate som också är en del av autoimmuna protokollen AIP och GAPS. Jag har själv använt mig av denna metod för att återhämta mig min psoriasis och har då också utgått från en blandning av det autoimmuna protokollet och GAPS för att anpassa min kost utifrån mina personliga behov.

  Jag berättar mer om vad Four Rs-metoden innebär nedan.

  Four Rs-metoden

  • RemovePlocka bort processad mat och andra livsmedel som tros kunna orsaka inflammation hos just dig. Inom kostprotokoll så som AIP plockas specifika livsmedel bort bland annat för att de innehåller lektiner och andra antinutrienter som kan irritera tarmslemhinnan och orsaka läckande tarm. Men även vissa livsmedel som är vanliga födoämnesintoleranser så som nötter och ägg.
  • ReplaceSe till att äta näringsrik och giftfri mat. Använd diverse tillskott för att optimera matsmältningsprocessen vid behov t.ex. tillskott för att förbättra produktionen av magsyra. En parasit-detox kan även vara fördelaktigt i detta steg. Personligen använde jag dessa två produkter, Holistic UltraBalans och Holistic UltraDetox (bör tas i kombination med varandra).
  • Repair  Tillför näringsämnen som hjälper till att dämpa inflammation och motverka läckande tarm. Redan genom att plocka bort födoämnen som stimulerar immunförsvaret kan återhämtningsprocessen påbörjas. Dock kan regelbunden konsumtion av läkande föda så som benbuljong som är rikt på gelatin hjälpa till att reparera en läckande tarm. Tillskott av Omega-3kurkumin från gurkmeja eller genom att konsumera guldmjölk kan hjälpa till att dämpa inflammation i kroppen.
  • Reinocolate – Återför och stimulera tillväxten av goda bakterier för att balansera och stärka tarmfloran. Fermenterade livsmedel så som surkål är ett bra tillskott i kosten för att återföra goda bakterier. Livsmedel innehållande prebiotika fungerar som mat åt de goda bakterierna och är viktiga att få i sig regelbundet för att tarmfloran ska kunna hålla sig stark. Prebiotika hittar du bland annat i lök, vitlök, bananer med mera.

  Kostprotokoll vid autoimmun sjukdom

  Det finns olika kostprotokoll som kan vara lämpliga om du vill försöka äta dig frisk från autoimmuna sjukdomar. Jag nämnde några av de tidigare i denna artikel men listar de en gång till.

  De olika protokollen rekommenderar att olika livsmedel utesluts och har väldigt olika syn på fibrer och stärkelse. Viktigt att tänka på när du väljer ett specifikt protokoll att utgå ifrån är att du kan komma att behöva göra individuella anpassningar för dina behov. Även om vissa livsmedel är rekommenderade inom ett protokoll betyder det inte per automatik att det är rätt för dig.

  profile
  Johans kommentarer

  Där är två distinkta skillnader mellan GAPS och AIP. Jag har testat både GAPS och AIP och har kommit fram till att en blandning av de båda kostprotokollen fungerar bäst för mig.

  Den första skillnaden är att vissa potatisväxter och fermenterade mjölkprodukter är tillåtna enligt GAPS men bör uteslutas helt enligt AIP.

  Den andra skillnaden är synen på fibrer och stärkelse. Inom GAPS är endast grönsaker och frukter som innehåller en liten mängd stärkelse tillåtna för att förhindra tillväxt av patogena bakterier och parasiter. Inom AIP är dock synen helt tvärt om, där rekommenderas till viss del stärkelserika livsmedel som innehåller resistent stärkelse eftersom de kan hjälpa tillväxten av goda bakterier.

  Tolerans av stärkelse är individuellt, vissa personer klarar av olika typer av kolhydrater medan andra kan behöva äta en kost som är låg på FODMAPS (fermenterbara kolhydrater som tas upp dåligt i tunntarmen och som kan orsaka problem med IBS hos vissa personer).

  Lider du av bakterieöverväxt eller har problem med parasiter kan stärkelse bidra till ökade problem medan det fungerar bättre för andra. Här kan du läsa om ett icke vetenskapligt, men väldigt intressant, experiment kring stärkelse från Phoenix Helix

  Personligen fann jag att en AIP-anpassad GAPS-diet fungerade bäst för mina behov. Vad det betyder är att jag starkt begränsade mitt intag av stärkelse men samtidigt uteslöt alla de råvaror som bör undvikas enligt AIP. Detta fungerade väldigt bra för mig och jag fick snabba resultat. Sedan dess har jag kunnat återföra en del av de livsmedel som inte är en del av AIP så som nötter och ägg utan några negativa reaktioner. Dock är jag fortfarande känslig mot för mycket stärkelse och anpassar därför min kost därefter.

  Det autoimmuna protokollet (AIP)

  AIP kan vara en bra utgångspunkt om du precis börjar att experimentera med kosten för att minska effekten av en autoimmun sjukdom. Protokollet går ut på att undvika specifika livsmedel som antingen är kända för att vara vanliga allergener eller som har egenskaper som kan stimulera immunförsvaret eller öka risken för läckande tarm.

  Undvik

  *Potatis, Tomater, Aubergine, Chili, Cayennepeppar, Paprika, Tomatillo, Gojibär med mera, inkluderar även kryddor som innehåller potatisväxter.

  **Mjölkprodukter eller livsmedel som innehåller någon form av mjölkprodukt, snabbkaffe, havre, majs, hirs, ris och jäst

  Ät mer av

  • Organkött och inälvor, desto mer desto bättre
  • Fisk och skaldjur, desto mer desto bättre. Undvik odlad lax och fet fisk från östersjön.
  • Alla typer av grönsaker, sikta mot så stor variation som möjligt vad gäller sorter och färger.
  • Alger, undvik chlorella och spirulina.
  • Kött, ekologiskt och gräsbetat eller vilt. 
  • Fett, från ekologiskt och gräsbetade djur, fet fisk, oliv-, avokado- och kokosolja
  • Frukt, ej mer än 20 gram fruktos per dag.
  • Fermenterade livsmedel, surkål, kombucha, kokoskefir, vattenkefir, kokosyoghurt.
  • Glycinrika livsmedel, allt som innehåller bindväv, leder och skinn, organkött och benbuljong.

  Återintroduktion

  AIP är ett temporärt kostprotokoll. Målet är att på sikt kunna återinföra livsmedel som annars är uteslutna.

  Efter en tid med det autoimmuna protokollet påbörjas en fas av strikt återintroducering av tidigare uteslutna livsmedel. Under denna fas är det viktigt att endast införa ett uteslutet livsmedel åt gången och vara vaksam över eventuella symtom för att lättare se vilka livsmedel som tolereras väl och vilka som inte gör det.

  Det underlättar om du för en noga ifylld loggbok för att kartlägga eventuella symtom.

  Läkande mat: Ett 30 dagars antiinflammatoriskt kostprotokoll

  Är ett kostprogram som ger dig en kickstart in i det autoimmuna protokollet för att främja läkning och försöka dämpa effekterna av kronisk inflammation och autoimmuna sjukdomar.

  I Läkande mat har vi försiktigt kombinerat riktlinjer från både GAPS och AIP för att snabbt försöka lugna ett irriterat immunförsvar och sedan fokusera på återhämtning.

  Passar för dig som

  • Lider av en autoimmun sjukdom
  • Har problem med IBS
  • Problem med inflammatoriska åkommor
  • Vill prova att läka med en kost- och livsstilsförändring
  • Är beredd att lägga ner tid och energi för sin egen hälsa

  Det här är inget för dig som

  • Vill ha en Quick-Fix
  • Är fullt frisk utan några krämpor
  • Inte äter kött

  En kostomställning är alltid svår och utmanande. Med Läkande mat: Ett 30 dagars antiinflammatoriskt protokoll får du färdiga veckomenyer och inköpslistor så du slipper undra vad du ska äta och hur du ska tillaga det. Du får även tillgång till support från oss, både via en privat facebookgrupp och via mail. Via supporten kan vi hjälpa dig att vid behov individanpassa protokollet ytterligare.

  Utöver detta får du även tillgång till resurser som kan hjälpa dig att leva en hälsosam antiinflammatorisk livsstil. Det är inte bara kosten som är viktig för din återhämtning!

  Kostprogrammet Läkande mat fokuserar på näringsrik och antiinflammatorisk mat och är helt kompatibelt med AIP. Vanliga allergener, råvaror som har tendens att bidra till läckande tarm, inflammatoriska livsmedel och all typ av processad föda utesluts.

  Läs mer och anmäl dig genom att klicka på knappen nedan.


  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook Instagram eller Twitter och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.  Min kamp mot psoriasis och hur jag läkte det

  Jag startade den här hemsidan för flera år sedan för att skriva om hälsa och välmående. Målet från början var inte att Hälsa som livsstil skulle bli mitt heltidsarbete vilket det är idag. Allting började egentligen med att jag behövde någonstans att samla all den information jag inhämtat om helhetshälsa. Den här hemsidan skapades egentligen i ett enda syfte. För att motivera mig själv till att läka från mina egna hälsoproblem!

  Jag har inte berättat tidigare här på hemsidan om vad det är för hälsoproblem jag tampats med under många år. Men jag känner att nu är det dags. Kanske kan den här informationen fungera som inspiration för dig att ta itu med dina egna hälsoproblem.

  Kampen mot psoriasis

  Redan som liten hade jag mycket problem med eksem på olika ställen av kroppen. Jag minns hur jag som ung, runt 5-6 år, kunde klia mig blodig om nätterna. På den tiden hade jag i perioder stora eksem på insidan av båda låren. De var som öppna sår som kunde göra väldigt ont.

  Jag minns hur min mamma tog mig till olika vårdcentraler och specialistmottagningar för att råda bot på eksemen. Med oss hem fick vi oftast diverse krämer som skulle smörjas på si och så många gånger om dagen. Det var både kortisonsalva och andra hudkrämer som skulle på.

  Sen, rätt vad det var, så var eksemen borta. De bara försvann och jag hoppades så klart att detta var sista gången våra vägar skulle korsas.

  Men ack vad fel jag hade!

  Jag var mer eller mindre eksemfri fram till jag påbörjade mitt första heltidsarbete som nyexaminerad systemutvecklare.

  Så här i efterhand, nu när jag levt med hälsa som livsstil under en lång tid, är jag inte förvånad att problemen återvände.

  Under min studietid vid Lunds Universitet var jag knappast snäll mot min kropp. Sena nätter med festande och alkohol flera gånger i veckan hade brutit ner min kropps förmåga att hålla eksemen borta.

  Sakta men säkert började de röda kliande fläckarna att återvända. Men denna gången fick jag inte eksem på låren som jag fick som barn utan på ett mer synligt ställe. Nu fick jag eksem i ansiktet och på halsen, detta påverkade mig psykiskt och fick mig att skämmas när jag var ute bland folk.

  Stress – En utlösande faktor

  Jag ville inte längre behandla mina eksem med olika typer av krämer och kortisonsalva. Jag tänkte att det måste finnas ett bättre sätt.

  Vad var det egentligen som var den utlösande faktorn som gjorde att problemen återvände vid just detta tillfälle?

  Vid den tidpunkten var jag väldigt stressad, både fysiskt och känslomässigt.

  Som du kunnat läsa tidigare har jag kämpat med sömnsvårigheter och utbrändhet som jag kopplat till min vilja att alltid prestera på topp och göra saker perfekt.

  Långvarig stress är väldigt bra på att bryta ner kroppen och få gener som vi egentligen inte vill ska få lov att uttrycka sig att komma till liv. Jag kunde koppla ett antal händelser under denna period som bidrog till stark stress och som fick eksemen att bryta ut.

  Vid den här tidpunkten tyckte jag att jag levde hälsosamt. Jag åt för det mesta riktig mat och jag var inne i en period där jag testade LCHF. Men stress och sömnbrist kan ge dig ett sötsug som är svårt att motstå. Jag började äta mer och mer sötsaker och sen var den nedåtgående spiralen i full gång med eksem som blev värre och värre.

  Vändpunkten och vägen mot läkning

  Psoriasis finns i min släkt och bevisligen har även jag fått de generna. Psoriasis är ärftligt och läkare jag pratat med säger att eksemen är någonting jag får lära mig leva med.

  Men istället för att acceptera att psoriasis skulle vara en del av min vardag valde jag att börja studera för att kunna läka mig själv.

  Jag förstod snabbt att det inte hjälpte att enbart studera den informationen som fanns rörande psoriasis och eksem eftersom det bara ledde till en återvändsgränd. Istället började jag studera hälsosamma människor generellt. Hur levde de och vad gjorde de för att hålla sig friska och välmående.

  På den vägen lärde jag mig vikten av att se över alla delar som uppgör en livsstil. För mig började resan med att ta itu med min fysiska och känslomässiga stress.

  Jag drog kraftigt ner på mängden träning och arbetade med att särskilja min personliga värdering från mina prestationer. Sakta men säkert började jag känna mig lugnare inombords och eksemen började gå tillbaka. Nu kändes det som att allting började gå min väg!

  Men såklart så har livet en tendens att ta en annan vändning när man minst anar det.

  När livet tog en oväntad vändning

  Jag och Rebecca hade flyttat till en ny lägenhet i Helsingborg och jag hade skaffat ett nytt jobb. Vi skulle precis åka iväg till Peru för att vandra Inkaleden när jag blev inkallad till chefen ett par dagar tidigare.

  Jag trivdes inte på min arbetsplats och jag anade vart mötet skulle leda. För att göra en lång historia kort fick jag ett erbjudande om att sluta på mitt jobb mot några månaders avgångsvederlag.

  Innerst inne visste jag vad jag ville göra. Jag ville satsa på Hälsa som livsstil, företaget jag och Rebecca byggt upp på vår fritid. Företaget vi slitit med kvällar och helger i flera år. Mer om denna historia kan du läsa här.

  Nu var det dags att följa min dröm men jag var rädd!

  Min rädsla för vad som skulle hända sen skapade en stark stressreaktion. Vi skulle precis åka iväg på vår drömresa men samtidigt brottades jag med tankarna om hur ska vi klara oss ekonomiskt när vi kommer hem.

  Allt detta gjorde att mina eksem började återvända och bli större och större. Det började på kindbenet bakom örat men växte sig sedan snabbt ner mot halsen.

  När vi kom hem från vår semester var det som att jag hade två stora öppna sår på halsen. Jag visar ingen bild för det ser inte så trevligt ut…

  Så här läkte jag min psoriasis

  Jag visste att stress var en av de utlösande faktorer som gjorde att eksemen återvände. Desto mer stress desto värre blev det. Att hantera stressen var det första som stod på listan över saker som jag var tvungen att ta tag i.

  Mycket tid i skogen i lugn och ro gjorde stor skillnad för mig för att hantera både den fysiska och känslomässiga stressen jag tampades med. Att ta de där jobbiga samtalen för att reda ut problem mellan familjemedlemmar var också någonting jag var tvungen att ta tag i för att finna inre lugn.

  Skogens lugn är som balsam för själen och det går inte att överdosera!

  Vi gjorde ett kostprogram

  Kosten har en stor betydelse vid läkning enligt den holistiska läran om hälsa.

  Läs: Därför ska du äta antiinflammatorisk kost vid autoimmun sjukdom

  Med den kunskap jag redan besatt om kost och hälsa kunde jag hitta samband mellan vad jag åt och vad som fick eksemen att bli värre eller gå tillbaka.

  För att läka från min psoriasis skapade jag tillsammans med Rebecca ett strikt kostprogram jag skulle följa. Programmet gick specifikt ut på att läka tarmen genom att tillföra viktiga näringsämnen och att undvika råvaror som kan irritera och orsaka läckande tarm.

  Läckande tarm är ett tillstånd som har börjat kopplas till uppkomsten av autoimmuna sjukdomar (psoriasis, hashimotos med flera) men det är även kopplat till allergier och födoämnesintoleranser.

  När tarmslemhinnan blir irriterad kan den börja släppa igenom osmälta matpartiklar och patogener ut i blodet som inte ska vara där. Resultatet blir att immunförsvaret måste ta itu med de främmande partiklarna som tar sig igenom tarmslemhinnan och inflammation uppstår.

  Vi tog inspiration från det autoimmuna protokollet och GAPS-dieten, två kostprotokoll som är specifikt framtagna för att läka autoimmuna sjukdomar, och anpassade dessa för att passa mig bättre.

  Jag började äta rikliga mängder med benbuljong för att läka tarmen. Samtidig höll jag mig borta från råvaror som innehåller lektiner, proteiner som kan irritera tarmslemhinnan, och alla former av gluten. Vi började också fermentera mer och mer mat hemma. Jag åt surkål nästan varje dag för att tillföra kroppen goda bakterier.

  Programmet vi satte ihop inleddes med ett par dagars benbuljongfasta för att snabbt läka tarmen för att sedan introducera mer och mer fast föda.

  Första veckan bestod bara av olika soppor bestående av grönsaker och kött som kokats tillsammans med benbuljong. Det var ingen jätterolig första vecka rent kulinariskt men det var väldigt effektivt!

  Redan efter första veckan hade mina eksem mer eller mindre försvunnit vilket gjorde att jag blev ännu mer taggad att fortsätta.

  Läs mer: Läkande mat: Ett 30 dagars antiinflammatoriskt kostprotokoll

  Jag fortsatte enligt vårt utlagda kostschema i en hel månad och började sedan sakta återintroducera råvaror som uteslutits. På så sätt var det mycket lättare att hitta råvaror som jag inte tolererade så bra.

  Men det utspelar sig fortfarande en kamp mot eksemen. Jag vet att om jag inte lever så som jag borde, äter bra mat, tar tid för lugn och ro, rör på mig tillräckligt och är glad och lycklig så kommer problemet tillbaka. Numera ser jag det dock som en väckarklocka för nu vet jag vad jag behöver göra och förstår vad min kropp försöker säga till mig.

  Om du är intresserad av att följa det kostprogrammet vi satte ihop kan du läsa mer om det här.


  PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook Instagram eller Twitter och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.