fbpx

Några anledningar varför benbuljong är bra för dig

Har du läst ingredienslistan på de där vanliga buljongtärningarna? Det är oftast ingen rolig läsning, speciellt inte när man vet hur gott och enkelt det är att göra egen med bra ingredienser.

Men i detta inlägget har jag inte tänkt berätta om hur du gör buljong utan om några anledningar till varför det är bra att få i sig benbuljong regelbundet. Hur du gör egen benbuljong kan du hitta här.


Innan vi går in på varför benbuljong är bra för dig vill jag bara snabbt nämna ett litet tips. Vi får regelbundet många frågor om det går att ersätta benbuljong med ett kosttillskott. Svaret är JA.

Om du inte vill eller orkar koka din egen benbuljong kan du köpa färdig ekologisk buljong. Du kan välja mellan kyckling eller nötbuljong.

Du hittar färdig ekologisk benbuljong här

Eller så kan du välja att använda kollagenpulver om du bara är ute efter buljongens goda egenskaper. Kollagenpulver är ett smaklöst pulver som kan tillsättas i allt sorts vätska.

Du hittar kollagen här

Nu går vi in på varför benbuljong är bra för dig, häng med!


1. Benbuljong är bra för hälsosamma leder

Hälsan hos dina leder beror till stor del på hälsan hos det kollagen som finns i dina ligament och senor. Kollagen är en familj av biomolekyler som bland annat innehåller glukosaminoglykaner som hjälper till att hålla våra leder friska.

Benbuljong är fullt med glukosaminoglykaner (förkortas GAG). Du kanske känner igen namnet från hälsokostaffären, där kallas det glukosamin men glukosamin är bara en del av alla glukosaminoglykaner som finns i benbuljong. Du får även i dig  bland annat kondroitinsulfat och hyaluronsyra. Hyaluronsyra har en stötdämpande funktion vilket gör den till en viktig komponent i broskväv.

Lider du av problem med artros kan det hjälpa att konsumera benbuljong just på grund av de olika glukosaminoglykanerna som finns i benbuljong.

2. Benbuljong är bra för hår, hud och naglar

När du kokar egen benbuljong vill du helst använda benrester där någon form av led är kvar. Anledningen är att du då får ut mer kollagen ur din benbuljong.

Kollagen är en viktig byggsten för huden, håret och naglarna. Så istället för att enbart lägga dyra pengar på olika krämer och oljor kan det vara värt att testa benbuljong för att bygga glänsande hår, mjuk hud och slitstarka naglar från insidan.

3. Benbuljong hjälper dig läka skadad mage och tarm

I dagens samhälle är det väldigt vanligt med diverse mag- och tarmproblem. Det finns många anledningar till varför det kan uppstå, det kan bero på felaktiga matvanor, stress, svampinfektioner, intoleranser och mycket mer vilket kan få tarmen att börja läcka och släppa igenom osmälta matpartiklar. Läckande tarm kan bli ett allvarligt problem om det inte tas om hand, läckande tarm har bland annat kopplats till diverse allergier och autoimmuna sjukdomar.

Ett av de viktigaste näringsämnena för att läka en läkande tarm är gelatin. Ja du läste rätt, det är samma ingrediens som används i matlagning och bakning för att få en geleig konsistens.

När du kokar din egen buljong får du ut rikligt med gelatin förutsatt att du använder ben med brosk och leder eftersom det är där gelatinet kommer från.

Klicka här så får du se ett kort filmklipp på hur riktig buljong ser ut när den är kyld, som en stor geleklump.

Gelatinet i benbuljong fungerar smörjande för tarmen och enkelt uttryckt kan man säga att gelatinet spacklar igen de hål som bildats i tarmen på grund av diverse orsaker.

Lider du av problem med läckande tarm är benbuljong ett bra tillskott.

4. Benbuljong fungerar som detox 

Det finns hur många olika detoxprogram som helst, allt från speciella juicer till dyra pulver och piller. Men här kan hemmagjord benbuljong ännu en gång vara till hjälp. Benbuljong innehåller glycin vilket är en aminosyra som hjälper till att stärka levern, din kropps primära reningsorgan.

Glycin hjälper inte enbart till med att stärka levern utan hjälper även till med produktionen av två viktiga antioxidanter, glutation och urinsyra som hjälper till att skydda dina celler från gifter och fria radikaler.

Istället för att köpa antioxidanter på burk och dyra detoxpaket kan du göra din egen benbuljong för en bråkdel av kostnaden. Inte bara blir benbuljong bättre för din plånbok utan du får även en massa goda näringsämnen på köpet i form av riktig mat.

Om du inte vill eller orkar koka din egen benbuljong kan du istället använda ett kollagenpulver av god kvalité. Kollagenpulver har samma goda egenskaper som benbuljong men är enklare att inta för de som inte gillar tanken på att hantera ben och knotor.

Det kollagenpulver vi rekommenderar hittar du här.

Avslutande ord

Som du kunnat läsa i detta inlägg finns det flera olika anledningar till varför det är bra att konsumera hemmagjord benbuljong. Jag har bara skrapat på ytan om ämnet benbuljong men det finns betydligt mer fördelar än de jag tagit upp i detta inlägget.

Vi har under åren fått så otroligt många frågor om vi kan rekommendera en färdig buljong för de som inte vill eller orkar koka egen buljong. Äntligen finns det en som vi kan rekommendera!

Du hittar färdig ekologisk benbuljong här

Självklart är det billigare att koka egen men det kan vara ett alternativ som passar dig.

Om du vill börja koka din egen benbuljong rekommenderar vi att du investerar i en slow cooker, t.ex. en crockpot vilket är det vi använder. Det gör buljongkoket otroligt mycket enklare, du bara lägger ner ingredienserna, ställer in tiden och sedan går du och gör något annat under tiden buljongen tillagas.

13 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. Bra information som jag kommer att dela med mina vänner.
    Jag brukar köpa en hel ekologisk frigående kyckling som jag rostar och sedan gör benbuljong av. Det blir mycket gelatin om man slänger ner allt skinn och alla delar som man inte äter i grytan.

    Svara

    • gravatar Hälsa som livsstil

      Tack Katarina, uppskattar väldigt mycket att du delar det vi skriver.
      Vi göra det samma när vi köper hel kyckling fast vi brukar göra den direkt i vår crockpot och då får vi ut mycket gelatin direkt. Sen gör vi ofta sås på gelatinet eller som du, kokar buljong på resterna. Det är bra att kunna ta vara på alla resterna och få ut någonting som är båda gott och nyttigt på samma gång :).

      /Johan

      Svara

  2. gravatar Monica

    Hej! Hittar inte receptet på benbuljongen. Vilken långsamkokare rekommenderar ni?

    Svara

    • gravatar Hälsa som livsstil

      Hej Monica,
      Jag har inte skrivit inlägget med receptet till benbuljongen än men det kommer denna veckan så håll utkik. Vi använder en långsamkokare av märket crockpot och är väldigt nöjda, det är den största storleken 5,7 liter. Den kostar lite mer än många andra jag tittat på men den är utan tvekan värd pengarna.
      /Johan

      Svara

  3. gravatar Cecilia

    Hej! Scandinavian Organics säljer en färsk ekologisk oxfond som inte innehåller några tillsatser. Den är verkligen en stor geleklump! Tillverkaren har intygat via mejl till mig att de inte har tillsatt någon stärkelse i processen. Jag har hittat den på större Hemköp och ICA-butiker, den Heter “Ulrika Brydlings färska ekologiska oxfond”. Bra när man har ont om tid!

    Svara

    • gravatar Hälsa som livsstil

      Hej Cecilia,
      Det är jättebra att det finns att köpa i butik. Jag har inte sett någon när vi varit och handlat men ska hålla utkik efter den du nämnde. Jag gillar att göra egen buljong men kan vara värt att prova när man inte hunnit göra egen.
      Tack :).
      /Johan

      Svara

  4. gravatar Birgitta

    Scandinavian Organics säljer även kycklingbuljong. Kan finnas hos Coop och Ica.

    Svara

  5. Hej,

    Det finska företaget Bio Med säljer djupfryst benbuljong gjord på ben och märg av ren. Den finns också i pulverform.

    Mvh-Dan

    Svara

  6. gravatar Pernilla

    Hej!
    Jättebra info och tips om buljongens hälsofördelar!
    jag är en novis i köket, och Jag har aldrig någonsin tillagat kyckling med ben, men nu har jag gjort en i min crocpot, kycklingen har legat i grytan i över ett dygn, (den långa tiden beror lite på dålig timing, och istället för att gå upp mitt i natten och ta hand om den, fick den stå några timmar längre i crocen).
    Det jag inte lyckats hitta info om är
    Hur mycket ska man reducera buljongen, ska den koka (med bubblor) då, och hur lång tid tar det?
    Min buljong har landat på ca 1 liter av från början ca 1,5 liter vätska tror jag. (den är inte alls geleig som den i ert videoklipp)

    Hur gör jag med den färdiga buljongen när den ska intas, ska jag blanda den i varmt vatten och sedan dricka, och hur mycket buljong resp. vatten?
    Hur mycket buljong per dag ska man ta för att uppnå hälsofördelarna du beskriver? Fastande mage eller i samband med måltid?
    Jag vet att det för dig är simpla frågor, men har aldrig använt annat än tärning, och bara i matlagning förut, så det här är nytt för mig, så jag vore tacksam om du vill ge några ungefärliga svar.

    Svara

    • Hej Pernilla!

      Mitt generella tips är att inte krångla till det :). Du behöver inte reducera buljongen och den ska aldrig koka utan bara sjuda. Om den är lös kanske du använt lite för mycket vatten denna gången. Om den inte smakar så mycket kan du bara krydda upp den och salta extra. Allt sånt kan du göra i efterhand också. Vi lyckas inte heller varje gång även om vi följer samma recept, men det betyder inte att buljongen på något vis är dålig. Även om den inte blir gelé så är den god och nyttig.

      Om du tycker smaken är god kan du dricka den precis som den är, bara värm upp så mycket som du vill dricka åt gången. Om det blivit mycket fett kan du skrapa bort det när buljongen är kall (inget måste, bara smaksak). Om du tycker smaken är sådär kan du tillsätta lite vatten.
      Drick gärna några koppar per dag (2 dl per gång, 2-3 gånger per dag). Spelar ingen roll om det är på fastande mage eller ej till vardags, men buljongfasta (24-48 timmar) kan vara skönt om du vill ge kroppen en paus.

      Kolla gärna på länkarna nedan också:
      https://www.halsasomlivsstil.com/benbuljong-fragor-svar/
      https://www.halsasomlivsstil.com/sa-har-fa-du-in-mer-benbuljong-i-din-kost/
      https://www.halsasomlivsstil.com/recept/kycklingbuljong/
      /Rebecca

      Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*