fbpx

Nyttigare julgodis, utan raffinerat socker

Julen, denna underbara högtid med fokus på massa god mat och trevligt sällskap. Det är svårt att inte längta lite i alla fall.  Men vad är väl en jul utan julgodis? Om du, precis som oss, försöker äta så nyttigt det går och undvika raffinerat socker och annan processad mat är det svårt när det kommer till julgodis. Det godis som finns i affären är ofta fyllt med socker och andra tillsatser som vi helst undviker. Men istället för att helt strunta i julgodiset så brukar vi istället göra vårt eget nyttigare julgodis.

Vi tycker båda om att pyssla i köket, att göra nyttigt julgodis har därför blivit en tradition i vårt hem. Det här är en perfekt aktivitet du kan göra med din familj eller vänner samtidigt som du får provsmaka lite redan innan julbordet dukas fram.

Här nedan listar vi några av våra favoriter.

Om du vill ha ännu fler recept på nyttigare julgodis kan du spana in vår e-bok, Våra julfavoriter.

Kolaknäck

Knäck, det finns väl inget annat julgodis som mer hör julen till. Här har vi skapat ett recept på en god kolaknäck utan användning av varken raffinerat socker eller grädde. Istället för grädde använder vi kokosmjölk och klarifierat smör och istället för raffinerat socker använder vi lönnsirap och kokossocker. Detta är det sötaste godisreceptet vi har så är du ute efter julgodis med mindre sötning är det bara att börja scrolla nedåt så kommer där säkert något som passar dig.

kolaknäck

Till receptet – Kolaknäck »


Dadelbollar / Raw tryffel

Det här är ett enkelt recept på dadelbollar, en form av raw tryffel, som går snabbt att göra. Allt du behöver för att göra grundreceptet är några färska dadlar, kakao och kokosolja. Klicka in dig i receptet så ger vi några förslag på smaksättningar men du kan så klart experimentera fram dina egna.

DSC02152

Till receptet – Dadelbollar / Raw tryffel »


Hemmagjord choklad

Choklad tycker vi är ett absolut måste till julen. Det finns bra choklad att köpa i affären eller över nätet men den brukar kosta en del. Vi brukar göra en snabb hemmagjord variant av choklad som vi bland annat använder till att göra rocky roads (se recept längre ned). Eller så häller vi bara upp smeten i små formar, toppar med några saltkorn, och låter den sedan stelna i kylen. Gott, enkelt och uppskattat.

hemmagjord choklad

Till receptet – Hemmagjord choklad »


Rocky Roads

Rocky roads är väldigt tacksamma att göra och de brukar bli så goda. Traditionellt brukar Rocky roads göras med en blandning av nötter och annat godis som sedan binds ihop av smält choklad. Men eftersom det här är en hemsida om hälsa så passar inte industriframställt godis in så bra utan vi fokuserar istället på nyttigt julgodis. Vi gör ihop en blandning av nötter och/eller frön, kokos och russin. Sedan gör vi ihop smeten till vår hemmagjorda choklad och häller över nötblandningen. Sedan åker allt in i kylen och så behöver du vänta till chokladen stelnat. Sen är det bara att hugga in!

rocky roads

Till receptet – Rocky roads »


Ännu fler recept på julgodis och andra bakverk som hör julen till, fast utan varken raffinerat socker eller gluten, hittar du nedan.


PS. Gilla Hälsa som livsstil på Facebook Instagram eller Twitter och glöm inte bort att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

4 kommentarer
Delta i diskussionen
  1. gravatar Lena

    Oj, va gott det ser ut! Nu måste jag köpa en köttkvarn 🙂 Jag vill prova både dadel- och fikonrepcepten.

    Tack 🙂

    Svara

  2. gravatar Susanne

    Vad är det för kokosmjölk i kola/knäcken? Jag får den inte att tjockna….

    /Susanne

    Svara

    • Hej Susanne,
      Vi använde en sort som består av 60% kokos och 40% vatten av märket Aroy-D.

      Vi har en teori om att problemet med att kolan inte stelnar kan bero på att man får med för mycket vatten. Om kokosmjölken har separerats sig är risken att man får med för mycket vatten och för lite av fettet så se till att blanda om kokosmjölken väl. Obs, detta är bara en teori.

      Vi ska testa att göra receptet igen.

      Svara

      • Vi testade att göra kolan igår igen. Då använde vi en kokosmjölk med 75% fett av märket Garant. Fungerade bra det med men behövde koka cirka 10 minuter extra.

        Svara

Lämna ett svar

Din epostadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade med*